2011-2015 - Massy

Office building

In the rather dense and mineral railway-station district of the city of Massy, this project is a bioclimatic garden-building, a cut-up geography generating terraces and planted surfaces. Tailored as a relief, the structure creates a folding movement around the central garden.

A revamped classic 18-meters long office-block forms the volume. The strip’s inflexions and different heights are subject to the urban templates and the orientation requirements. The 10- to 18-meters large inner garden is generous and planted in a very natural spirit. The whole forms a privileged working space where the relationship with light, sun and green prevails. The pathways give access to wooden terraces on the garden-roofs, offering a relationship with the outside which contributes to the quality of everyday life.

The black facades are cut-up by seemingly randomly set large windows but designed on a 1.35 m. pace. The glass plane is set back, the doorways are clad with a lacquered metal frame which hides the joineries so that only the glass is visible even when the windows are open.

architectes massy1
architectes massy2
architectes massy3
architectes massy4
architectes massy5

architectes massy6

FT english