2011/2016 - Rennes

Cité Internationale Paul Ricœur

The plot is located at the interface between two very different urban logics: on one side, a modern district made up of wide public spaces and large-sized buildings, on the other, the historical town-centre consisting of smaller slate-roof buildings. One of the project’s challenges is to articulate the traditional city and the modern city scales, using both the organisation of its volumes and the layout of its functions.

The Cité Internationale brings together three different owners and houses four independent programmes:

  • The Sports Centre to the south on the Esplanade side (Ville de Rennes).
  • The UBL (Université de Bretagne Loire) and CMI (Centre de Mobilité Internationale) offices with their entrances on the west façade.
  • The residence for foreign academics with its entrance hall on the north façade (CROUS).
  • The university cafeteria, at the equipment’s gravity centre (CROUS).

The project organises the coexistence of the four programmes inside a single, simple and compact envelope. The building consists in a base, located in the alignment of the streets, which houses the programmes open to the public, and a high-rising volume housing the residence for academics, spiked with balconies.

The imbrications of the four programmes located at the base and which function in a totally independent way is included in a façade system, vertical rhythm alternating aluminium and glass, which unifies the whole structure inside a bright transparent envelope. The project is open on all sides and the activities inside are visible, a way to bring movement and life and liven up the public space.

To the east and to the west, the protruding polished-aluminium vertical needles system offers efficient protection from the sun. The image changes according to the view angle: almost invisible when facing them, the needles create large abstract paintings when seen sideways.

On the boulevard, the vertical building houses the residence for foreign academics. Its design creates a contrast with the lower part and it is partially separated from it by way of a void at the 4th level. Each room has its own large bay window with a French window opening onto the balcony.

On the boulevard de la Liberté, the north façade is created by the winter gardens which offer both thermal and noise insulation. The very light and simple-glazing façade alternates fixed and opening panels. Vines will be planted in the back and the whole will thus form a large green image open towards the city.







Client

Rennes Métropole for the city of Rennes, Bretagne Loire University and the CROUS

Area

7 389 m²

Costings

13,3 M€ HT

Location
Boulevard de La Liberté – Rennes (35)

Project management

Hérault Arnod architectes, lead architect

Mickaël Dusson, project manager, Florent Bellet (construction site) and Nicolas Mussche
Inex, fluids

Batiserf, structure

Michel Forgue, economics
Artelia, kitchen specialist

Gérard Plénacoste, graphic design

Timetable
Winning project : february 2011
Delivery early 2016

Programme

Foreign researchers 79 studios residence - 2878 m2
University restaurant - 715 m2
Bretagne Loire University headquarters - 1268 m2
Sports Centre - 2528 m2

Energy performances
Passive equivalent building 
Conformity with the Charter « Habitat & Environnement »
 “energy efficient building” according to the QUALITEL criteria
Photovoltaic panels

Images
Hérault Arnod Architectes
Mizuho Kishi
Labtop rendering

Photos
André Morin